8. helmikuuta 2011

On se"kivaa"

kun on lunta. Aamu alkaa lumitöillä että saa edes ulko-oven auki, ikkunat koko eteisessä ovat lumen peitossa. Pihalla on lunta niin että marjapensaista näkyy 10 senttiä latvoista paitsi siellä missä lumi on kinostunut noin kainalon korkuisiksi nietoksiksi. Tielle ei edes näe kun kaikki puskat on kuorrutettu monen sentin lumikerroksella. Lumilapiokin katkesi varresta ja lumikola vetelee viimeisiään, kaupat tarjoaa vain ylihintaisia kolia ja eioota. Apua me hautaudutaan!

Koirat karkaavat aitauksesta kun ei tarvise hypätä kuin puoli metriä, jopa 14-vuotias lapinporokoira voi nyt nauttia karkuteillä olosta. Vanhuksen saa koiran harmiksi juoksemalla kiinni, huutamalla komentaminen on ollut turhaa viimeiset pari vuotta kun kuulosta on enää rippunen jäljellä. Rekan allehan tuo jäisi heti kun menisi tielle pöheltämään, sitten rekka varmaan kaatuisi ja sit ei enää olis kellään kivaa...

Pihalla on aika hiljaista eläimistön suhteen, vähän hiirenjälkiä, ehkä lumikonkin hyppyjälkiä ja harakat käyvät koirien eväitä varastelemassa. Pikkulinnut on ihan evvk tarjolla olevien talipallojen suhteen.

Kauhulla odotan ensi kevään tulvaa, viime keväänä oli jo aika vetistä mutta tänä keväänä varmaankin tuo ojarumpu tukkeutuu ja saadaan jännittää kastuvatko ulkorakennukset nyt. Alajuoksukaan ei oikein tahdo tuossa ojassa keväisin vetää vaan vedet levähtävät korkealle pellolle päiväkausiksi.

Eilen oli neuletapaaminen Korialla, oli mukavaa taas jutella aikuisien kanssa pitkästä aikaa. Talvella ei tule niin helposti lähdettyä minnekään, senkun vaan istuu katsomassa telkkarisarjoja ja neuloo.
Uudesta sateenkaarenvärisestä langasta on pitkät sukat tulossa, lilat maiharisukat ovat olleet kovassa suosiossani ja ajattelin tarvitsevani ilmiselvästi toisetkin.

Tyttö kaipaili ohuita villasukkia kun jalka ei mahdu 37 monoon paksuissa sukissa. Seuraavaksi tarvii varmaan ostaa 39 monot? Itselleni haaveilen lumikenkiä, mutta jos ne ostan niin tulee varmasti vähälumisia talvia.


Kuulin pihalta pörinää, suti-setähän se siellä traktorin kanssa linkoamassa. Tänä talvena ollaankin oltu tosi tyytyväisiä auraukseen (ja kiitollisia).Piha on melkoinen lumikuoppa eikä täältä pääsisi minnekään ilman aurausta.

Lumisen päivän terveisin,
Ziina

4 kommenttia:

Minna kirjoitti...

Joo lunta on. Jäi vähän mataliksi pupusuojat ja TAAS tänäkin talvena ne mokomat söivät kaikki pikku omenapuut. Kerrostalossa asuvat tutut ovat valitelleet kun eivät pääse lumitöihin. Siis useampi jo. Noh. Eipä ole siitä asiasta valittaa tänä talvena.

Hepsi kirjoitti...

Juu, lunta on. Riittäis jo mulle, vaikka meillä onneksi mies tekee lumityöt. Miun ei tartte.
Kyllä minäkin sitten keväämmäällä taas tuun Korialle. =)

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Aika samanlaisissa tunnelmissa ollaan meilläkin. Talon katolle vievät tikkaat repesivät seinästä katolta alas tulleen lumen mukana, sireenit ovat laonneet ja katkeilleet lumen painosta, lumikola on viimeisillään, kissoja ei suojalla uskalla laskea ulos, etteivät jää ulkorakennuksen katolta putoavan lumen alle jne. Ja kun ei enää pitkään aikaan ole oikein ollut paikkaa, minne se ylimääräinen lumi mahtuisi. Ainoa hyvä puoli on, että keväällä kaivoon tulee vettä. Tulvasta ei meillä onneksi tarvitse kärsiä, kun talo on sorarinteessä. Ei sitä kerrostaloasukit oikein taida ymmärtää, mitä tämä pahimmillaan voi olla, varsinkin jos on nivel- ja niska- ja selkävaivoja, jotka vielä vaikeuttavat lumitöiden tekoa. Meillä on auraus toiminut tosi huonosti, noin kerran viikossa on kilometrin pätkä isommalle tielle käyty auraamassa. Muutaman kerran on jouduttu itse kolaamaan kolmisensataa metriä tietä, että on päästy parinsadan metrin päässä oleva mäki autolla ylös. Ja sitten joidenkin mielestä ei saisi edes valittaa, vaan iloita kauniista talvimaisemista!

Ziina kirjoitti...

Onneksi tuo lumi pysyy melko hyvin tuolla ulkopuolella, muistaakseni australialaiset valittavat kun niillä on sitä hiekkaa joka paikassa. Siis aivan kaikkialla. Varmaan piristää mieltä kun tietokoneet ja kännykät on aina hiekassa ja mikäs siellä kalsareissa pistelee. Piilareitten käyttökin on varmaan tosi kivaa. Että onneksi tuo lumi pysyy aisoissa tuolla ulkona.