Tänään, tasan kolme vuotta sitten kirjoitin ensimmäisen blogikirjoitukseni. Nyt reilu neljäsataa kirjoitusta myöhemmin on aika kirjoittaa tämän päivän teemasta eli ympäristöstämme (ah, eräs lempiaiheistani):
-Tiedätkö mikä on ekologinen selkäreppu? Lue lisää kestävästä kulutuksesta esim. täältä. (pdf)
-Vältä muovia. Muovi is bad. Muovipussin hajoamiseen kuluu n. 1000 vuotta.
-Paperikassi ei ole muovikassia ekologisempi, sen valmistamiseen kuluu valtavasti energiaa ja uusiutumattomia luonnonvaroja. Paras ostoskassi on kankainen, esim. tuulipukukankaasta ommellut kassit ovat kestäviä ja mahtuvat pieneen tilaan ja retrokankaat saa hienosti esille ostoskasseina.
- Käytä niin isoa käsilaukkua että pikkuostokset mahtuvat sinne, sano reippaasti ei muovikassille aina kun voit.
-Mieti mitä ostat, kauanko se kestää ja voiko sen kierrättää. Voitko elää ilman tavaraa jonka olit ajatellut hankkia?
-Osta energiaa säästäviä tuotteita ja koneita, sammuta valot ja koneet kun et tarvitse niitä.
- Säästä sähköä ja lämmintä vettä aina kun voit. Tiesitkö että sauna lämpiää 40 minuttia samalla energiamäärällä kuin mitä menee n.10 minuutin suihkuun?
-Käytä kirppareita, myy ja osta, kaikkea ei tarvitse hankkia uutena ja virheostokset voivat ilahduttaa muita.
-Halpa tavara useimmiten hajoaa nopeammin kuin kallis, osta niin laadukasta kuin pystyt.
-Muista vaihtopää! Meillä on käytössä sama tiskiharja jo ehkä seitsemättä vuotta, vain pää vaihtuu tarpeen tullen.
-Siivoustuotteissa on paljon mätää, saatat ostaa mopin johon ei saa enää tarvikkeita vuoden kuluttua. Pysyttele merkissä joka ei katoa seuraavan sesongin aikana. Mikrokuituinen siivousliina pesee swiffer dusterin ekologisuudellaan.
-Osta niin iso pesukone kuin tarvitset, nykyään koneiden koot vaihtelevat 3,5 kilosta 8 kiloon. Jo kuusikiloinen kone tuntuu pesevän paljon enemmän pyykkiä kuin viisikiloinen.
-Pesuaineissakin on eroja, et tarvitse zeoliittia tukkimaan viemäreitä ja kertymään pesukoneeseesi, ylivahvat hajusteet eivät varmasti ole hyväksi kenellekään (ei luonnolle eikä ihmisille) ja normaaleilla pesuaineilla tulee puhdasta jo 40 asteessa. Tarkista annostelu, pakkaukset ovat pienempiä siksi että ainetta tarvitsee vähemmän ja merkkikohtaiset erot ovat suuria. Huuhteluainetta voi käyttää vain joka toisessa pesussa, vaatteet pysyvät pehmeinä vähemmälläkin.
-Unohda rumpukuivaus, käytä sitä vain ehdottoman pakkotilanteen edessä.
-Autoile harvemmin. Miksi ajaisit kaupalle asti hakemaan erikseen maitoa jos voit elää yhden illan ilmankin? Pitkät matkat on halvempi matkustaa bussilla kuin yksin autolla. Pyöräily, kävely ja vaikkapa rullaluistelu ovat hyviä keinoja liikkua paikasta toiseen.
-Mieti ruokaostoksiasi. Älä osta yksittäispakattuja tuotteita ja suosi suurempia eriä. Jugurtti on ihan hyvää litran purkissakin. Automarketeista saa isoissa pakkauksissa melkein kaikkea ja täydennystä tarvitsee harvemmin. On parempi ostaa jättipakkaus wc-paperia ja pesuaineita kerran kuussa kauempaa kaupasta kuin käydä joka viikko lähikaupassa hakemassa niitä lisää.
-Tarkkaile kuitenkin kilohintoja, joskus jättipakkauksen tuote maksaa enemmän kuin pienen paketin. Minusta on ekologisempaa ostaa kaksi kilon pahvipaketillista riisiä kuin kahden kilon muovipussissa oleva isompi erä. Kumpikin näitä vaihtoehdoista on kuitenkin parempi kuin muovipusseissa keitettävä geenimuunneltu uncle bens geenimuunneltu riisi...
-Talouspaperi. Olen elänyt ilman talouspaperia kymmenen vuotta ja säästänyt rahaa siinäkin. Paperinenäliinat käyvät nuhanenille, roiskeet voi pyyhkiä wc-paperillakin ja pyyhkeitä löytyy varmasti joka talosta.
-Kestovaipat ja kestositeet sekä kuukuppi ovat ihan kokeilemisen arvoisia juttuja. Säästä yksi kertakäyttövaippa päivässä ja 365 vaippaa vuodessa.
-Lankojen ekologisuudessa on eroa.
-Kaupoissa on nykyään eettisesti valmistettuja vaatteita, tutustu niihin. Niiden ekologisuuteen on kiinnitetty enemmän huomiota. Kiinnitä huomiota myös kauppaketjujen eettisiin valintoihin.
Usein eettisyys ja ekologisuus kulkevat käsi kädessä.
-Muista kompostointi, ruokajäte ei kuulu kaatopaikkarottien suuhun.
-Kierrätä myös vaatteet, kengät, harrastusvälineet ja lelut, on aina ilo saada muovikassillinen puhtaita käyttökelpoisia vaatteita. Jos tuttavapiirissä ei löydy tarvitsijoita, muista lähetyskirppikset, uff:n keräyslaatikot ja pelastusarmeija, vaaka ry. ja muut avustusjärjestöt.
-Kierrätä myös paperi, pahvi, lasi ja tölkit ja purkit aina tilaisuuden tullen.
-Käytä internettiä asioiden hoitoon, säästät paperia, aikaa ja itellan vaivaa. Rahaakin kuluu vähemmän kun asiat voi hoitaa netitse.
Nämä näin ensimmäisinä tulivat mieleen, lisää hyviä vinkkejä voi poimia ohjelmasta Muutosta ilmassa joka näkyy myös ilmaisena netissä.
9 kommenttia:
Muovipussittomuus ja roskapussit ovat itselleni ainainen päänvaiva. En oikeastaan osta kaupasta muovipusseja, mutta sitten on pakko aina ostaa roskapussirulla. Toivon, että ohuehko roskapussimuovi on hieman parempi vaihtoehto kuin paksu ja painettu kaupan pussi, mutta tälle toivoisin jotain järkevää vaihtoehtoa. Minusta ei vaan ole vääntämään pusseja sanomalehdestä...
Minulla ei ollut ennen miehen kanssa yhteen muuttamista talouspaperia, vaan pärjäsin keittiörätillä, pyyhkeellä ja nenänikin niistin vessapaperiin. En vieläkään käytä sitä talouspaperia, vaikka rulla keittiössämme onkin... Ikuisuuspaperia!
Minä säästän tiskiharjojen määrässä pesemällä sen silloin tällöin astianpesukoneessa. Minulla on menossa vasta toinen harja kuuden vuoden astianpesukoneen omistamisen aikana.
Hieno postaus!
Tuazophian roskapussittomuuteen: itse asiassa biojätteen ja muiden kierrätyskelpoisten jätteiden lajittelun jälkeen roskat ovat niin "puhtaita", että taloyhtiöstä riippuen ne voi joka heittää ihan sellaisenaan (irrallisina) roskiin tai sitten koota kaikki talon roskat yhteen pussiin ja täyttää sen ihan täyteen (nämä roskat kun eivät haise).
^ kyllä täällä ainakin pitää pussit olla! ekoroskin mukaan kun jätteet lajitellaan mustaan ja valkoiseen pussiin. nih. http://www.ekorosk.fi/index.asp?m=1&kieli=fi&sivu=sortera%5Fsahar%5Fhushall
Hyvä postaus. Nämä asiat ovat minullekin yhä täkeämpiä.
Onnea kolmevuotiaalle! Kiitos tietoiskusta, tuttua ja tärkeää asiaa, joita on aina hyvä vähän tarkastella ja tarkistella uudelleen. Muistuu sitten tositilanteessa paremmin. Kuten edellisilläkin, jotkut kohdat on valitettavasti sellaisia, ettei niitä ihan "puhtaasti" pysty aina toteuttamaan, mutta aika hyvin kuitenkin :).
nimim. tiskiharjojen tiskausta harrastan myös koneessa
Hei! Lisäisin, että älkää ostako muoviverkkoihin pakattuja appelsiineja ja sipuleita, yksittäin pakattuja muoviterveyssiteitä muovipaketissa, mikromuoviruokia, muovileluja jotka on pakattu muoviin, jogurttipikareita, pillimehuja joiden pillit on muovissa ja pakattu kymmenen mehun muovikääreeseen.
Minä en käytä kaupasta ostettavaa huuhteluainetta lainkaan, vaan etikkaa. Sitä voi käyttää halutessaan pehmentämään myös niitä tekstiileitä, joihin huuhteluainetta ei välttämättä edes kannattaisi laittaa, kuten pyyhkeisiin.
Lähetä kommentti