25. maaliskuuta 2006

Internet on lätäkkö

Pari viikkoa sitten törmäsin Stephanien blogissa otsikkoon Peukalo is a thumb. Lukaisin jutun ja selvisi että YarnHarlot oli hankkinut suomenkielisen lapaspakkauksen ja ihmetteli ohjeen kummallisia sanoja, nettisanakirjoista ei ole paljon neulomisessa iloa jos siellä ilmoitetaan kerroksen olevan floor. Suomensin kommenttilootaan muutamia sanoja ja kehotin kysymään lisää jos on ongelmia. Noin viidentoista minuutin päästä sain sähköpostia johon vastasin heti, taas pari minuuttia ja uusi viesti. Tuntui ihmeelliseltä antaa käännösapua toisella puolella maailmaa olevalle neulojalle, muutamien minuttien viiveellä.

On myös hauskaa jutella messengerissä ystävien kanssa, muutama sukulainen asuu kaukana poissa ja on mukava silloin tällöin jutella (Moi Jaana!)Mese on aivan loistava juttu:) Äitiäni aina ihmetyttää kun kerron pitäneeni yhteyttä amerikansukulaisiin tai jutelleeni tietokoneella siskontytön kanssa, hän kun on sukupolvea joka pitää yhteyttä kirjeitse. Soittaminen on kallista, internet kannattaa hyödyntää koko kuukausimaksun edestä. Itse maksan laskut, luen iltalehden, selaan niin paljon blogeja että muuta lukemista ei päivässä tarvitse, juttelen ystävien kanssa, kirjoitan palautekirjeet, ilmoitan sähkölukemat, käyn kirjeenvaihtoa, tilaan tavaroita, etsin tietoja, varaan kirjoja, uusin lainoja, myyn ja ostan, siis aivan kaikkea mahdollista. Netin avulla voit säästää puhelinlaskuissa ison summan vuodessa, puhumattakaan esim. huutonet-ostoksista, sieltä saa vaikka mitä ja paljon halvemmalla kuin kaupasta ostamalla.

Suorastaan närkästyin kun vakuutusyhtiöstä soitettiin ja tivattiin koska pääsen konttoriin käymään vakuutusturvan tarkastusta varten. Kerroin että pääsen ainoastaan iltaisin puoli kuuden jälkeen, minua ei kiinnosta raahatua iltamyöhällä 35 kilometrin päähän mokoman asian takia ja että puolen vuoden välein ei mielestäni tarvitse tarkastella vakuutuksiamme. Jos jotain asiaa ei voi hoitaa puhelimen tai netin kautta niin jätän väliin. Suorastaan unelmaista olisi saada työ jota voisi tehdä kotoa, ideoita kenelläkään?

Myös nettishoppailu on hauskaa ja usein ulkomaisten liikeiden toiminta on kotimaista nopeampaa, hyvässä lykyssä tilaan tänään jotain ja ylihuomenna se on postilaatikossa. Välillä toki törmätään kielimuuriin tai toimitukset kangertelevat, ja on ikävää huomata että saksankielisissä nettikaupoissa ei osata palvella asiakkaita englanniksi edes silloin kun nettikaupoilla on englanninkieliset sivut. Tai postikulut ovat tähtitieteelliset ja jostain muualta saat tuotteet puolet pienemmillä kuluilla.

Netissä toimii myös yrityksiä joista en uskaltaisi tilata mitään, joskus luottokortin numero pyydetään lähettämään sähköpostitse tai suojaamattamassa yhteydessä, joskus taas vaaditaan paypal-tilin avaamista. Tietääkseni minulle ei moista tiliä ole ja silti saan usein sähköpostia paypalin nimissä, huijareilta. Huijareita on runsaasti liikkeellä ja huijausviesteissä olevia linkkejä ei pidä mennä avaamaan. Huijausviestistä voi myös raportoida firmalle jonka nimissä viesti on lähetetty, usein yritysten sivuilla kerrotaan miten tunnistaa huijausviestin. Jos on epäilyksiä yrityksen luotettavuudesta, kannattaa kysellä netissä millaisia kokemuksia muilla on yrityksestä.

Jotkut kiertokirjeet ovat suunnattoman ärsyttäviä, tyyliin henkilö jonka osoite on nnnn@nnnn.com lähettää viruspostia, lähettäkää tämä varoitus kaikille jonka tunnette. Tälläisiä viestejä ei pidä mennä jatkamaan eteenpäin. Tai kerrotaan jostain sairaasta pikkutytöstä joka saa rahaa joka viestistä joka lähetetään eteenpäin, usein viestiin etsitään vielä jonkun oikean henkilön nimi ja yhteystiedot ja kiertokirje leviää kuin saaste ympäri sähköposteja. Nämä eivät ole oikeita avunpyyntöjä ja niitä on turha jatkaa.Googlettamalla saat lisätietoa tälläisistä viesteistä, usein pienellä etsimisellä asia paljastuu huijaukseksi. Myös f-securen sivuilta löytyvät tavallisimmat huijausviestit.

Jotkut meemit ovat myös ärsyttäviä ja liitinkin tuohon sivupalkkiin mainion meemi yök! nappulan. Jos joku meemi on kiva niin saatan sen napata sivuilleni, mutta ei kiitos kiertokirjeille tästä lähtien. Hauskat sähköpostit ovat sitten asia erikseen...

PS: Ilmaisia kännyköitä ei jaeta vaikka postittaisitte sellaisia lupaavia viestejä sadoille, uskokaa pois. Epäilkää niin ette pety.

This long post is all about how wonderful thing internet is, and lots of examples of getting all out of it. For example, I was able to help Yarn Harlot with her finnish knitting pattern, when I just happened to stop at her blog.

6 kommenttia:

Lankakomero kirjoitti...

Mie oon onneksi saanut seittemääkymppiä lähestyvän äitini päivitettyä Internet-aikaan ja puhelut hoituu internetin kautta Skypellä.

päivi kirjoitti...

Meillä käytetään myös tietokonetta ihan kaikkeen mahdolliseen, jopa pankkilainojen päivittämiseen.
Mun mies jäi kotiin töihin, kun sai sellasen työn, jota voi tehdä kotona. Itseasiassa meillä molemmilla on työt joita varten ei tarvii raahautua toimistoon. Mies digitalisoi vanhoja papereita ja kirjoja, minä teen Ninnin kanssa neulekirjaa kun oon vielä vanhempainrahalla lasten kanssa. Ei oo aikomusta mennä "oikeisiin töihin" vielä pitkään aikaan.

Jonna kirjoitti...

Kotona tehtävä työ olis kyllä tosi kiva, ala vaan on vaikia keksiä :)
Nettikauppaa joskus suunnittelin (askartelutarvikkeita sun muuta)mutta sit niitä alkoi tipahdella nettiin kuin sieniä sateella, niin ei ehkä maksanut enää vaivaa perustaa yhtä uutta samanlaista niiden kymmenen muun joukkoon... :/

Tiina kirjoitti...

Meilläkin nettiä käytetään paljon. Työtkin teen kotona ja käyn Helsingissä vaan toimistolla pyörähtämässä.

Mitä sitä suotta ravaamaan eri paikoissa jos ei oo pakko.

marja kirjoitti...

Minua rassaaa erityisen paljon nuo kiertokirjeet sähköpostissa. Oikeesti, kuinka aikuiset(kin) ihmiset voi olla niin typeriä että lähettää kaiken eteenpäin mitä tulee lootaan - ja jopa moneen kertaan saman asian, argh!
Ja mitä tulee netin käyttöön, mä en varmaan enää tulis toimeen ilman sitä, siis tää on oikeesti hyvä systeemi - ja hyviä systeemejä on aina joku pilannut tai ainakin yrittänyt pilata helpon rahan toivossa tms. Mutta järki käteen ja ne onnenonkijat yms. vaan jättää oman onnensa nojaan.

Aurinkoista kevättä tännekin!

Sini kirjoitti...

Minulla on muuten tuollainen Paypal-tili eikä sieltä ole yhden yhtä ylimääräistä sähköpostia tullut, vain tiedot rekisteröinnistä ja ostoksista. Eli jotain muuta kautta nuo spämmit taitavat tulla :)

Meilläkin totutellaan tietokoneiden käyttöön puheluissa. Hitaasti, mutta varmasti etenee ja varsinkin pidemmissä asioissa ehdottoman näppärää.