23. syyskuuta 2007

KaraMelli-hame

Hameessa on vielä kehittelyn varaa joten muutoksia kuvaan nähden ohjeessa on:
- Mallineuleen aloittaminen heti ylhäältä aiheuttaa epämääräisiä möykkyjä vyötärönauhan alle joten olisi parempi neuloa ylhäällä jonkin aikaa sileää efektin välttämiseksi.
-Pykäreuna vyötäröllä on ihan kiva mutta valkoinen kuminauha näkyy sen läpi tyhmästi, ompelukoneella voisi tietysti surauttaa sauman pykälien alareunaan.

Toinen kappale hameita varmaan tulee tehtyä ja edellämainittujen muutosten kera, muutokset on huomioitu ohjeessa.

KaraMelli hameen ohje 7 veljestä langalle:

Tiheys 18 s /10 cm / 4mm puikot

Vyötärönympärys/silmukkamäärät

68 cm 112 silmukkaa
78 cm 140 silmukkaa
88 cm 168 silmukkaa
98 cm 196 silmukkaa jne...

Mallineule on 28 s leveä.

Lisäykset neulotaan kiertämällä silmukan pohjukkalanka puikolle ja neulomalla se oikein.

Tarvitset lisäksi myös paksumpia pyöröpuikkoja, esim. 5mm, 6mm ja 7mm.

Lankaa tähän hamoseen kului alle 300 g.

Luo tarvittava määrä silmukoita 4mm pyöröille ja aloita aloita neulomalla sileää 4 cm (tai kuminauhan leveyden verran + 1 cm). Tee halutessasi pykäläkerros taitteen kohtaan neulomalla yhden kerroksen ajan 2 o yhteen, lk tai neulo taitteen kohdalle 1 kerros nurjaa. Jatka sileän neulomista, kun kuminauhakuja on tarpeeksi korkea jotta kuminauha mahtuu sisälle, neulo aloitusreuna kiinni jättäen muutaman sentin aukon kuminauhan pujottamista varten. Aukko ommellaan lopuksi kiinni. Neulo sileää 5-10 cm jonka jälkeen voi aloittaa mallineuleen:

Mallineule:
1 krs: *lisää 1 s ensimmäiseen silmukkaan, neulo 12 s, nosta 1 neulomatta, neulo 2 oikein yhteen, nosta nostettu silmukka neulottujen yli, neulo 11 s, lisää 1 s, neulo 1s*, toista kerroksen loppuun
2 krs: neulo kaikki silmukat oikein

Toista näitä kahta kerrosta.

Helman saa levenemään alaspäin suurentamalla puikkokokoa vähitellen ja lisäämällä mallineuleeseen silmukoita seuraavasti:
1krs neulotaan kuten normaalisti
2krs: lisää 1 s ensimmäiseen silmukkaan, neulo sileää, lisää mallineuleen viimeistä silmukkaa ennen 1 s.

Tee näitä lisäyksiä tarvittaessa, esim. värinvaihtokohtiin on hyvä piilottaa lisäyksiä.

Päättele hame neulomalla kolme kerrosta nurin ja päättele silmukat nurin tarpeeksi löysästi jotta helma ei kiristä. Mittaa sopivankokoinen kuminauha, pujota se hakaneulan avulla kuminauhakujaan ja ompele kuminauhan päät yhteen. Ompele pujotusaukko kiinni ja höyrytä hame sileäksi nurjalta puolelta.

Hauskoja langankulutushetkiä! Ja kommenttilaatikoon kysymyksiä jos ohjeessa on jotain epäselvää.

5 kommenttia:

Lastu kirjoitti...

Onpas pirtsakka hamonen.

Olen etsiskellyt neulotun hameen ohjetta jo pidempään, mutta nyt vasta löysin mieleisen.Paljonko tuohon kului suunnilleen lankaa?
Entäs jos sen tekee yksivärisenä?

Ziina kirjoitti...

niin joo, langankulutus...polvipituiseen m-kokoiseen meni lankaa alle 300 g eli kahdella seiskaveikkakerällä pääsee jo pitkälle. yksivärinen olis ihan jees, kokeile;)

AnneM kirjoitti...

juuh, se poncho on tehty vähän niinkuin sen huivin mallilla, lisäyksiä vaan vähemmän... mutta hameesta tuli mieleen et vois tehdä seiskaveikan oranssista, turkoosista yms sen huivin....

alisanmamma kirjoitti...

tää menee heti to do-listalle! Oon kauan hakenu sopivaa hameohjetta, kiitos :)

Mewril kirjoitti...

Kiva malli! Voisin kuvitella neulovani, vaikka neulehameet eivät muuten ole niin hirveästi sykähdyttäneet. Kapeat raidat näyttäisivät varmaan myös kivalta mallineuleessa (tyyliin tumma pohja ja kapeita raitoja harvakseltaan).