31. heinäkuuta 2006

Heinäkuun käsityösaavutukset/July achievements

Heinäkuun neulesaldo:
Sininen bolero tahitista
Siksak-sukat koolaid-nallesta
Vihreät sydänpitsisukat lanettista
Vaaleanpunainen neuletakki tyttärelle woolista
EDITH: nilkkasukat
Ommeltu:
Korsetti
Hame anopille
Tyllihame ja keinonahkatoppi
Toppi ja housut
Lapsille paitoja ja shortseja
Kaksi yöpaitaa tytölle
Miehelle kaksi hipaa (hihatonta paitaa)

Ja koruja, voi, paaljon koruja.

Ostettua lankaa: 0 kerää

Ompelimoni toiminta on satunnaista ja tilaustyöpalvelu surkeaa.
Esimerkki: Anoppi olisi halunnut allaolevan kuvan kankaasta kotelomekon.

Siis kuvitelkaa, kotelomekon, tuosta kankaasta... Valitettavasti yleisen edun nimissä ompelimoni sai kankaasta aikaan vain hameen, ja kankaan kuvioinnista migreenin (älkää katsoko kuvaa kauaa). Pahoittelen moisen painokuosin esittelemistä muuten laadukkaan tuotannon seassa. Vannon ettei tämä tule toistumaan.
Onneksi maastamme löytyy myös ompelijoita jotka osaavat ja tekevät mitä vain, suosittelen Nice Factoria
anopillekin seuraavan vastaavan mieliteon ilmetessä.

I´ve managed to knit bolero, two pairs of socks, and a cardican for DD in july. I have sewed many clothes and made lots and lots of jewelry. My MIL wanted to have dress from that fabric, imagine that. I got headache for that dreadful print. And no, I don´t do dresses from ugly fabrics, maybe that skirt is tolerable. Just maybe.

Ps:bought yarn in july, zero skeins. I fixed that thing and ordered some from kangaroo. Cucumberpatch refused to work.


PS:Langan ostamattomuudelle oli tehtävä jotain. Haluan neuloa uusimmassa novitassa olevan pitsineuletakin mutta en todellakaan tee sitä woolista. Löysin mielestäni lankaa takkiin Kangaroon alesta. Olisin varmaan tilannut jotain kurkkupaikasta mutta en saanut silloin uk:n sivuja auki. Näyttäisivät vieläkin olevan toimimattomat.siis voi tsiisus, kotelomekon tuosta kankaasta....brrh...

27. heinäkuuta 2006

Nyt se on loppu / It´s the end
Nyt saa riittää tämä ufoilu, samos-roguen langoista teen joko itselleni tai pojalle takin, kissa saa mohairtakin alaosasta lämpimän tyynynpäällisen ja hihat saavat mennä roskiin. Ja nyt saa aloittaa jotain kivaa.


Kiitoksia edellisen postauksen kommentoinnista, murre-eroistakin johtuen nysvääminen ja nyhertäminen ym. (kuullostaa minusta edelleenkin ala-asteen koulukäsitöissä tapahtuvalta väkinäiseltä toiminnalta) on jossain päin suomea yleistä ja sinänsä sallittua mutta käsitöiden vähättelyyn en silti ketään kannusta. Ollaan ylpeitä siitä että osataan tehdä itse, oli se sitten mitä tahansa.

This is the end of my ufo:s, can I start something nice now?

26. heinäkuuta 2006

Käsityön arvostuksesta

Arvon naiset, jos jatkuvasti nimitätte käsitöitänne näpertämiseksi, nyhertämiseksi, väkertämiseksi tai tuhertamiseksi niin kukaan ei takuulla arvosta työnne tuloksia. Eivät ne teidän miehennekään tuherra tai näperrä, he askartelevat, tuunaavat, rakentavat tai harrastavat ja ilmiselvästi arvostavat tekemisiään enemmän.

Jos muut eivät suostu ymmärtämään miten hienoa on tehdä jotain käsillään niin kertokaa se heille suoraan. Käyttäkää apuna vaikka euroja: "Katsos miten hienon villapaidan tein samalla kun iltaisin katsoin telkkaria. Vastaava maksaisi kaupassa ainakin sata euroa." Tai kertokaa heille että "tämän villapaidan neulomiseen meni minulta yhteensä 26 tuntia". Tällöin toisen on melkeinpä pakko arvostaa työtäsi, eikö?

Jos tekeleenne on epäonnistunut, olette kuitenkin varmaan oppineet virheistänne. Aina voi purkaa tai korjata tai vaikkapa peittää virhekohdan vaikka kukkasella. Jotkut virheet ovat niin pieniä etteivät muut niitä huomaa jollei suorastaan sormella tökkää. Käsityö on ainaisen oppimisen prosessi ja aikaa sen hiomiseen täydelliseksi on koko ihmisikä. Tai voit päättää olevasi taiteellinen ja tehdä asiat ihan omalla tyylilläsi, pääasia että olet itse tyytyväinen ja ARVOSTAT omatekemääsi.

Ainaisesti tuhertamisesta huomautteleva anoppi ei taida itse osata tehdä mitään. Voithan ystävällisesti luvata opettaa hänelle neulomista kun seuraavan kerran suvaitset visiteerata hänen luonaan, pieni näpäytys käsitöitä arvostamattomalle on paikallaan. Voit myös muistuttaa häntä joutilaista kotiäideistä jotka istuvat teeveen ääressä vain chattaillakseen kännyköillään tai tuijottaen salkkareitten tai kaunareiden uusimpia juonenkäänteitä. Sinähän sentään käytät aikasi hyödyllisesti...

Anna arvoa myös muiden vaivannäölle:
Vaikka en itse ymmärrä esimerkiksi nukkekodin tekijöitä, olen silti ihaillut suuresti pienten esineiden siroutta ja aidonoloisuutta. Koska arvostan omia kätteni töitä, ymmärrän muidenkin, täysin erilaisten askartelujen vievän aikaa ja vaativan taitoa. Harmittaa katsella kun jokin halpatuote hongkongista kelpaa kuluttajille mieluummin kuin kunnolla kotimaassa tehty.

Käsitöitä ei myydä Suomessa niille kuuluvin hinnoin, yleinen ilmapiiri vaatii paljon kohentamista ennenkuin niin tapahtuu. Nolottaa katsella vierestä jossain markkinoilla kun ihmiset kauhistelevat kovaan ääneen käsitöiden korkeaa hintaa, vieläpä tekijän itse ollessa paikalla. Pitäisikö julkaista yleiset tuntipalkkataulukot käsitöille, tyyliin virkkaus ja neulonta 11 e/tunti, helmityöt 10 e/tunti, ompelu 10 e/tunti. Tämän taulukon kun sitten näyttää jokaiselle joka marisee käsin tehdyn korkeata hintaa, niin alkaako yleinen käsitys muuttua?


This time only finnish, remember to respect your own work, maybe then others will, too.

25. heinäkuuta 2006

Vaaleanpunaista / Pink

Malli/Pattern: Moda 4/2005, mallinro 34, s.96, koko/size 6v/years
Lanka/Yarn: Novita wool, 252 g
Kuusivuotiaan koko on hieman suuri mutta tulevaksi syksyksi onkin jo päällepantavaa valmiina. Napit puuttuvat vielä mutta eipä niillä ole kiirekään:)

Size six-years is too big for DD, but she has cardicans for next fall. I´ll have to buy some buttons, but there´s no hurry.

Ruusu kaikille ihanille lukijoilleni!
A rose to all my lovely readers!

24. heinäkuuta 2006

Valokuvatorstai:Kohtaaminen


Siitä kohtaamisesta olisi tullut epämiellyttävä.

Photographing thursday: That meeting would not be pleasant.

23. heinäkuuta 2006

Spare some world

Ideoita niille jotka eivät halua heittää mitään pois

Epäröitkö aina kun pitäisi laittaa jotain roskiin?

Vinkkejä näprääjille:

Tutustu SECCON tuotevalikoimaan jos nurkista löytyy vanhoja kännyköitä, tietokoneita, äänilevyjä tai auton sisuskumeja. Entäs lankarullat tai vanhat ruokailuvälineet? Täällä näkee niiden uuden ulkomuodon.

Nämä ovat jo vähän vaativampia kierrätysjuttuja:

Nämä vanhoista pölynimureista sun muista kotkottimista valmistetut valaisimet ovat tainneet vilahtaa telkkarissakin, niinkuin nämä lasituotteetkin. Lotek tekee autonrenkaista ja vanhoista ammeista jännittäviä huonekaluja. Ja näppärä handfree syntyy kätevältä hetkessä.

Ompelijoille löytyy ideoita vaikka millä mitalla:

Pursuaako varastosi retrokankaita? Vilkaise mitä Mirka tekee niille. Epämääräisistä paloista voi tehdä vaikka mitä, niinkuin täällä näkee. Glope hope näyttää mallia vanhojen farkkujen ym. uusiokäyttöön. Ja kaikkihan tuntevat TWINin? Heidän kauppansa Porvoossa on tutustumisen arvoinen paikka. Vanhat pyyhkeet voit kierrättää kestovaipoiksi, jos et itse koe vaippoja tarvitsevasi, materiaali kelpaa varmasti jollekin vaippaompelijalle. Tai heittäydy uskaliaaksi ja väsää itsellesi kestositeitä, ovat takuulla mukavampia kuin muoviset.
Ja lastenvaatteita tehdessä jää aina tähteeksi pehmeitä kankaita, niistä saa kivoja peittoja vaikkapa vauvalahjoiksi.


Käyttökelpoisen tavaran voi viedä kierrätyskeskukseen jollei sitä itse tarvitse. Ja vastaavasti jos kaipaat materiaalia askarteluihisi, sieltä voi löytää vaikka mitä. Idearikasta tulevaa viikkoa!

This time the subject was recycling, you´ll find lotsof interesting ideas in links above. Have a crafty week!

18. heinäkuuta 2006

Sydänpitsisukat


Lisäsin sydänpitsisukkien ohjeen tänne. Uutta Ullaa odotellessa ehtii varmaan kilkutella sukkaparin.

Hajaantukaa, täällä ei ole mitään neulottua / Buzz off, nothing knitted here

Muutamia koruja täällä vain, lisää kuvia Helmielämässä.

Just a few jewels here, more in link above.


Työn alla on kyllä neuleita, tyttären fufotakki edistyy, sydänpitsisukkien ohje ilmestynee piakkoin, ja aloitin suuren käsityölehden lehtineuleen ja jotain missä aloitetaan 375 silmukalla.
PS: täällä ei julkaista kuvia flickrin kautta, ainoa flickr-juttu on tuo badge kuvagalleriaani.

There´s secretly some knittings going on, we´ll here about them sooner or later.

17. heinäkuuta 2006

Haarukkavirkkausta

Teinpä kuvasarjan haarukkapitsivirkkauksesta jos joku muukin ihmettelee sen tekoa. Näin minä käytän haarukkaa:

Virkkaaminen helpottui kovasti kun otin pidikkeen pois ja käänsin haarukan piikit ylöspäin.

Tee aloituslenkki ja laita se haarukan oikeanpuoleiseen piikkiin. Pidä lanka haarukan takana.

Käännä haarukkaa oikealta vasemmalle, aloituslenkki on nyt vasemmalla.

Työnnä virkkuukoukku aloitussilmukan läpi, ota lanka koukulle.

Vedä lanka läpi silmukasta.

Ota lanka koukulle.

Vedä lanka läpi.
Kiepauta virkkukoukku haarukan toiselle puolelle, käännä haarukkaa oikealta vasemmalle.
Työnnä koukku vasemmalla olevan silmukan läpi, ota lanka koukulle.


Vedä lanka silmukan läpi.

Ota lanka koukulle ja vedä kahden koukulla olevan silmukan läpi.
Kiepauta virkkuukoukku haarukan taakse,käännä haarukkaa oikealta vasemmalle, jatka kuten edellisissä kolmessa kuvassa.

Haarukkapitsi näyttää edetessään tälläiseltä siksakilta. Uskon ettei tämä ole ainoa oikea tapa mutta näin minä sain sen onnistumaan. Netistä löytyy kyllä kuvasarjoja pienenpienillä kuvilla varustettuna, toivottavasti tästä saisi vähän paremmin selvää.

15. heinäkuuta 2006

Yllätys! / Surprice!

Lapset lähtivät eilen mummolaan ja kun he tänään tulevat kotiin, heitä odottaa suuri yllätys! Tai oikeastaan kaksi pienenpientä yllätystä. Pikkuiset puput ovat ihan eriväriset vaikkei kuvasta sitä erota, toinen on kellertävä ja sillä on tumma täplä kuonossa ja toinen on kokoruskea, sellainen jäniksenvärinen. Ja kumpikin ovat ihan supersuloisia:)


Kids are at MILs and when they come home, we have a big surprice for them. Or should I say two tiny little surprices. Aren´t they adorable:)
Our dachshund thinks that these would be lovely snacks. Sigh.


Mäyräkoiran mielestä nämä olisivat suloiset suupalat. Huokaus.

12. heinäkuuta 2006

Muutosta ilmassa / Changing weathers

Keittiössämme olevat kaapistot ovat aitoa viiskytluvun tuotantoa ja mitoitus sen mukainen, työtasot ovat noin 70 cm korkeudessa ja yläkaapit epäkäytännölliset. Kaiken huippu oli nurkassa ollut jättimäinen kattilahyrrä joka vei ainakin 2,5 neliötä tilaa. Uhkailun, lahjonnan ynnä muun kiristyksen avulla olen saanut jo vähän muutosta aikaan. Selkäparkani on onnesta soikeana kun joskus työtasotkin saadaan normaalikorkeudelle.

I had to bribe, threaten and blackmail to get something done in our kitchen, the levels were too low and my back hurts every time I wash dishes. Upper cupboards were impractical and quite ugly.

Vanhat kaapit ovat tätä tyyliä, värityskin lienee monelle mummolasta tuttu.

These are our old cupboards from 1950's.

Uudet kaapit ovat tälläiset, kahvoja ja reunan värityksiä voi myöhemmin muuttaa pienellä vaivalla. Nämä on purettu jostain muualta ja melko hyväkuntoiset. Yläkaappeja nostetaan reilut kymmenen senttiä, alatasoja hieman enemmän. Välitilaan laitetaan jotkut kivat kaakelit ja työtasot voisivat olla jotain puunväristä...Haaveilen myös tästä tapetista, mutta värittävätköhän lapset sen?


New cupboards are like these. Then I´m going to put some nice tiles and maybe some nice wood-colour working levels. This wallpaper would be superb. I bet that kids would love to colour it...I hope that everything gets finished soon.
Myydään pois: Papercraft Inspirations april 2006, mukana oli pääsiäissabluuna (se on hieman kärsinyt kun lapset ovat väännelleet sitä, sen saa halutessaan mukaan)
sekä pitkiä aero ja pony merkkisiä puikkoja
4,5mm,5,5mm,6,5mm,9mm,10mm
Myyvvään yhyressä tai erikseen, halavalla. Ottanet yhteyttä ziina77 ät hotmail. com

EDITH-täti kävi vain kertomassa että puikot on myyty.

I´m selling these away. If you like to buy, contact me at email above.

Hellekin taitaa hellittää, koskahan olisi alakaappien vuoro?

11. heinäkuuta 2006

Nyt olen tosi tiukilla / It´s really tight now

Elämäni tuntui tasapaksulta, samaa kertoi myös anteeksiantamaton peilini. Tasapaksuuteen on olemassa konsteja, yksi niistä on korsetti. Tiesittekö että hyvästä mittatilauskorsetista saa pulittaa 350e?


Minä tiesin.
Tarvikkeet tähän korsettiin maksoivat alle 40 e, plansetti, spiraaliluut ym. mukaan lukien. Tämä valmistui helteisenä lauantaina, käytettävissä oli pelkät kaavat ilman teko-ohjeita, enkä ole koskaan edes oikeaa korsettia lähemmin tutkinut. Seuraavan teen ihan hiukan eri tavalla ja erikoisemmasta kankaasta, mutta ensimmäiseksi yritykseksi tämä on ihan hyvin onnistunut. Kuvassa oleva nauha on vaihdettu, tuo oli vain pituusmallina ja koekiristystä varten. Eikä korsettia ole edes silitelty, laitan myöhemmin jotain paraatikuvia jossa on vähän muutakin yhteensopivaa asustusta.

Hassua kun toiset rentoutuvat rannalla ja minä vaan ompelen jotain mahdollisimman hankalaa vaatetta melkoisen lämpimässä yläkerrassa. Olen tosin niin omituinen että keitän mehuakin 30 asteen helteellä, mutta silloin nyt on muutenkin niin kuuma ettei pari astetta lisää tunnu enää missään.

Did you know that corsets can cost 350 euros? I knew. Supplies for this costed below 40 euros and it took about an afternoon to make it ready. Other people were relaxing in beach and this loonie just sew and sew. This is just a little preview, I´ll present more pics later.

8. heinäkuuta 2006

Mentiin Tykkimäkeen/ We went to Tykkimäki

Nälkäisiä kaloja, ilmeisesti karppeja?
Hungry fish.
Varmasti suomen parhaiten harjatut lampaat.
Finlands best brushed sheep ever.

Tykkimäki
, tuo suomen secondhand-huvipuisto, jossa seuraava viihdyke lienee rollaattorirata, on varmasti myös Kouvolan kuumin paikka. Sinne kierrätetään kaikki Linnanmäeltä hylätyt koneet, lasten ranneke maksaa maltaita (17e) verrattuna siihen että alle 120 senttiset eivät pääse kuin muutamaan hassuun laitteeseen. Alle metriset eivät pääse vanhempien seurassa muualle kuin kummitusjunaan. Ja kaiken huippu oli se että terraariovaihdettiin hampurilaisravintolaksi. Oli kuulemma niin kallis pitää. Kuka hemmetti nyt haluaa mennä mieluummin hampurilaisravintolaan kuin terraarioon? *Tähän voi nyt kuvitella kiroilua*
Ensi kesänä mennään ainakin Linnanmäelle tai hemmetti, vaikka Wasalandiaan ennemmin kuin tuonne.

We took the kids to local amusement park. There´s all left-over devices which other amusement parks need no more, tickets were too expencive compaired what rides your kids could use and lack of maintenance appears everywhere, real second-hand park. There were a vivarium but they changed to hamburger-bar. Imagine that! At least the kids liked it, but next year we would like some real counterpart to our money.

4. heinäkuuta 2006

For your eyes only

Sandra toivoi vähän parempia kuvia bolerosta:
Sandra, these are for your eyes only :)
Johan on riemu ylimmillään ja kannat katossa kun löytyi näin ihanat kengät (n.11 e alessa). Vieläköhän prismalla olisi näitä, vihreät tai pinkit olis kivat.

Love these shoes, I wonder if I could find another pair in different colour. 11 euros!

Ja tässä siksaksukat joiden langan värjäsin ihan itte.

And zigzagsocks for selfdyed yarn.


Neuletapaamisessa eilen tuli katsottua uutuuslankoja, eivät oikein sykähdyttäneet. Jättiraita oli ainoa jota voisi ostaa ja jenga oli muuten kivaa mutta todella kallista akryylilankaa. Valoville ja valoanna saivat lähinnä migreenintapaisia oireita aikaan (muista:korvausvaatimus novitalle päänsärkylangasta), suosittelen aurinkolaseja lankahyllyn luona liikkuville. Ja turha tulla valittamaan jos teette lapsille pipoja ko.langasta ja kaverit kaikkoavat. Ainon paljonkehuttu uutuusväri petroolikin oli synkeän väristä, ja uudet pätkä-ja raitavärit tylsiä. Suosittelen jarimäkeä ja koolaid-värjäystä muille kaltaisilleni novitan väreihin pettyneille.

Ja ne sitruunat oli vain mehua varten, pöh. Olisin toivonut jotain jännittävämpää.


I checked out novita´s new fall yarns and disappointed. I can dye more interesting yarns except their neoncolors, which were truly fugly. I still recommend koolaiding to get some really nice yarns.

2. heinäkuuta 2006

Sininen bolero / Blue bolero

Kuvaajana toimi jälleen tyttäreni. Näin boleron monessa blogissa ja kun viimein löysin katalan moda-lehden piileksimästä ompelutarvikkeiden seasta, ja pengoin novita-tynnyriäni ja löysin sopivaa lankaa niin eikun töihin. Samoksen korvasin tahitilla, toivottavasti ei veny ihan mahdottomasti pesussa. Tämä on muuten ensimmäinen isompi vaate jonka olen virkannut.

My DD took the picture. I saw this bolero in many blogs and when I finally found the mag where the pattern was and some suitable yarn, I could start to crochet. And here it is, first bigger crocheted item I´ve made.
I haven´t knitted much in june and I bought only one skein of yarn in a whole month. I´ve spend all my money to beads now.

Kesäkuun neulesaldo:

Neulottu siili
Tyynynpäällinen teddystä
Mystery Shawl 1
Virkattu röyhelöhuivi
Alpakkainen selänlämmitin
Tropicana-sukat

Ja huom!, ostin kesäkuussa yhden kerän lankaa. Kaikki rahat ovat tainneet mennä nyt helmiin:)